top of page

Viime vuoden perusmatkan N40 sarjan voittaja Irina Köntti nähdään myös ensi kesänä Tuusulanjärvi Tri

Irina Köntti on 43-vuotias Järvenpäässä asuva kahden teini-ikäisen tytön äiti. Irina on ehtinyt harrastamaan ja kokeilemaan montaa lajia ennen kuin löysi triathlonin. ”En ole koskaan harrastanut mitään lajia säännöllisesti, mutta monenlaista on tullut harrastettua ja kokeiltua”, Irina kertoo taustastaan. Irinalle triathlonin kokeileminen oli käynyt mielessä jo pidemmän aikaa. ”Jo yli kymmenen vuotta sitten eräs tuttuni kokeili lajia, ja houkutteli mukaan, mutta silloin ajattelin että se on joidenkin superihmisten juttuja”, Irina jatkaa.

Reilut kolme vuotta sitten kesällä Irinan vasta tavattua hänen nykyisen miesystävänsä Paavon, hän lähti seuraamaan Paavon ensimmäistä kisaa Vantaan Kuusijärvelle. Myös Paavo oli vasta aloitellut lajin harrastamista. Siellä tapahtuman tunnelma ja kokemus, että mukaan mahtuu monenlaista menijää, saivat Irinan vakuuttuneeksi, että myös hän voisi kokeilla lajia. ”Ja jo samana kesänä osallistuin Kukkia Triathlon – tapahtumaan, joka oli mukava kylätapahtuma Pälkäneellä. Siellä oli mahdollisuus kokeilla taitojaan lyhyellä Riatloni – matkalla”, Irina kertoo ensikokemuksestaan triathlonin parissa. Samana kesänä hän osallistui myös Iisalmen yötriathloniin ja Tarmo-triathloniin Porissa. ”Ihan kylmiltään lähdin kokeilemaan lajia: Ilman märkäpukua, hybridi – pyörällä ja vailla minkäänlaista lajiharjoittelua”, Irina kertoo. Molemmista kisoista jäi Irinalle hyvä fiilis. ”Onneksi kyseinen kesä oli lämmin, ja pärjäsi ilman märkäpukua :). Kesän jälkeen päätinkin alkaa treenaamaan lajia ja sillä tiellä ollaan edelleen”, Irina naurahtaa lopuksi omasta triathlon – taustastaan.

Irina uskoo, että monipuolisuus pitää mielenkiintoa yllä ja harjoitteleekin talvella myös muita lajeja. ”Melkein mikä vain liikunta käy. En ole koskaan ollut yhden lajin uskollinen harrastaja”, Irina kertoo. Toki hän harjoittelee talvella myös triathlon-lajeja, mutta lisäksi maastopyöräilyä, hiihtoa (jos on lunta ja välillä hiihtohallissa), melontaa ja kuntosalilla käyntiä. ”Jos sää ja jäät sallivat niin tänä talvena olisi tarkoitus kokeilla retkiluistelua”, Irina jatkaa talven suunnitelmistaan.

Irina tykkää myös haastaa itseään. Mm. viime vuoden heinäkuussa hän otti osaa miesystävänsä Paavon kanssa Laponia Triathlon -kilpailuun (3860 m, 180 km ja 42.2 km) Ruotsin Jällivaarassa, jossa Irina sai naisten yleisen sarjan pronssia! Kilpailun startti oli keskiyöllä. Uinnissa veden lämpötila oli 14 astetta ilman ollessa 10 astetta. Pyöräilyn kylmin hetki oli aamu kolmelta, jolloin lämpötila oli vain kaksi astetta. ”Maisemat olivat henkeäsalpaavat ja reitti ei kiertänyt pientä ympyrää, vaan ihmeteltävää riitti koko reitin ajan”, Irina kertoo Laponia Triathlonin kokemuksesta. Molemmat suorittivat kilpailun alle 12 tunnin. ”Suomesta löytyy kyseisen kisan Finisher – paitoja toistaiseksi vain kaksi ja ne molemmat löytyvät minulta ja miesystävältäni Paavolta”, Irina jatkaa.

Loppiaisena hän osallistuu Helsinki Triathlonin ensimmäistä kertaa järjestämään 24 tunnin triathlonin sisäultratapahtumaan Helsingin Vuosaaressa, jossa uidaan altaassa, pyöräillään harjoitusvastuksella ja juostaan juoksumatolla 24 tuntia putkeen. Kilpailija saa tehdä jokaisen lajin suoritusta haluamanaan ajankohtana ja haluamansa ajan. Jokaista lajia on kuitenkin suoritettava järjestäjän ilmoittamat minimiajat, muuten suoritus hylätään.

Aina ei tarvitse olla viimeisen päälle kaikista uusimmat varusteet, vaan Irina haluaakin näyttää, että tätä lajia voi harrastaa ilman tuhansien eurojen pyörää, hienoja kiekkoja, aerokypärää sekä ilman erilaisia mittareita. ”Ostin oman maantiepyöräni käytettynä fillarifoorumilta ja se on toiminut mainiosti. ”Pyöräni on Bianchin Dama Bianca, vuosimallia 2008. Ainoa ongelma alkaa olla se, että siihen ei saa kohta varaosia”, Irina naurahtaa kertoessaan omista varustehankinnoistaan.

Ensi kesälle Irina ei ole asettanut mitään erityisiä tavoitteita. Muutamaan triathlon -kilpailuun hän on jo ilmoittautunut ja ne on tarkoitus mennä maaliin asti hyvällä fiiliksellä! Ensi kesänä kilpailukalenterissa on tähän mennessä vain Tuusulanjärvi Triathlon ja Explore Triathlon. ”Voi olla, että siihen tulee vielä joku muukin kisa. Se voi olla jotain muutakin lajia kuin triathlonia. Olemme Paavon kanssa kokeilleet aikaisempina kesinä myös rogainingia ja swimrunia ja aikaa menee paljon myös melomiseen”, Irina kertoo ensi kesän suunnitelmistaan.

Irina oli mukana myös viime kesän Tuusulajärvi Triathlon 2017 – kilpailuissa ja nappasi sieltä perusmatkalla N40 – sarjan voiton ajassa 2:16:16 tuntia. ”Kokemus oli erittäin miellyttävä. Kotikylän kisat, jotka olivat erittäin hyvin järjestetty”, Irina kertoo. Tunnelma oli hyvä ja kaikki pelasi moitteettomasti. Ja mikä parasta, kotiin oli lyhyt matka”, Irina naurahtaa lopuksi.

Järvenpään Pyöräilijät toivottaa Irinalle tsemppiä talven harjoitteluun sekä tietenkin ensi kesän kisoihin. Järvenpään Pyöräilijät toivottaa kaikki uudet ja myös viime kesän kilpailijat lämpimästi tervetuloa kilpailemaan ja testaamaan alkukauden kunto Järvenpäähän 10.6.2018!

Irina Tuusulanjärvi Triathlonin palkintojenjaossa - voittajan on helppo hymyillä!

Irina ja Paavo PIkonlinnan swimrunissa vuonna 2016

Melonta on yksi Irinan ja Paavon harrastuksista

Irina maalissa ensimmäisen täysmatkan jälkeen vuonna 2016, jonka hän suoritti Tahkolla.

#JäPy #Tuusulanjärvitriathlon #jäpytri #TT201

bottom of page